Logo Zelena mreža Vojvodine

Vesti Vesti

Studijsko putovanje u Baranju


Zelena mreža Vojvodine u okviru programa Edukacije poljoprivrednih proizvođača za organsku poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Grada Novog Sada, a u saradnji sa Upravom Grada Novog Sada sprovela je dvodevno Studijsko putovanje - Obilazak organske poljoprivredne proizvodnje i primeri agrekoturizma na teritoriji Baranje (2-3. septembar 2011).
Kategorija: Održiva poljoprivreda

Učesnici Studijskog putovanja bili su poljoprivredni proizvođači koji su prošli program Edukacije, zatim načelnica Uprave za privredu Grada Novog Sada gospođa Ivanka Čubrilo sa svojom saradnicom gospođom Tatjanom Vanić i predstavnici  Zelene mreže Vojvodine.

Prvog dana deset novih organskih proizvođača iz Novog Sada  su videli specifičnosti ekološke (organske) proizvodnje na imanju  „Orlov put“ koje ima kompletnu organsku proizvodnju (ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, stočarstvo), a do detalja su se upoznali sa organskim uzgojem jabuka i prednostima gajenja otpornih i autohtonih sorti. Osim edukacije učesnici su uživali u toplom gostoprimstvu i bogatoj trpezi porodice Gusak vlasnika imanja „Orlov put“. Nakon toga, sledio je odlazak u Agroturističku zadrugu BiljePlus gde je organizovan smeštaj. U pansionu „Crvendać“ druženje se nastavilo uz ognjište i nacionalno jelo čobanac. Učesnicima Studijskog putovanja na raspolaganju su bili i bicikli kojima su mogli da se provozaju Biljem. Drugog dana, uz stručnu pomoć vlasnice „Crvendaća“  Marije Stipetić sledio je obilazak Baranje i to: Parka prirode „Kopački rit“, vinske ceste u Zmajevcu, u selu Kopačevu su viđena „nova lica starih lepotica“ (obnovljene fasade na starim kućama), kao i etno selo Karanac. Uzbudljiva tura završila se lokalnim specijalitetom - perkletom od soma u restoranu  „Zelena žaba“.

Ovo putovanje učesnicima je pružilo nova znanja i uvid u iskustva susedne Hrvatske u razvoju organske proizvodnje i agroekoturizma.



© Copyright 2002-2011 - Zelena Mreža Vojvodine