Vesti

Zelena mreža Vojvodine održala je seminar pod nazivom "Grupe solidarne kupovine"

2012-11-13 11:39:39 | Kategorija: Održiva poljoprivreda

Zelena mreža Vojvodine je zajedno sa Udruženjem za razvoj organske poljoprivrede BIOBALKAN iz Dimitrovgrada organizovala seminar „Grupe solidarne kupovine“  5. i 6. novembra 2012. Seminar se održao u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Predavači na seminaru su bili  Aleksandar Medić i Ljubiša Kostov. Oni su predstavili ideje i osnove u formiranju Grupe solidarne kupovine.

Grupe solidarne kupovine su grupe potrošača koje zajedno kupuju i razmenjuju pretežno poljoprivredne proizvode i usluge. U pitanju je ekonomija direktnog odnosa proizvođača i potrošača kojom se izbegava dugačak lanac distribucije. Cilj grupe je da se okupi određen broj proizvođača određenih namirnica i potrošača sa istim željama i potrebama. Članovi  grupe treba da se poznaju i odnos mora da se bazira na uzajamnom poverenju i iskrenosti.  Svi dogovori, sastanci i kominikacija u grupi je bazirana na istoj osnovi i u saglasnosti svih članova. Grupe treba da budu lokalnog karaktera da bi se izbegli svi nepotrebni troškovi , ali i olakšala distribucija proizvoda od proizvođača ka potrošaču. 

Na seminaru su se okupili organski proizvođači iz okoline Novog Sada, potrošači organskih namirnica i članovi ekoloških udruženja. Seminar je bio odlična osnova da se proizvođači i potrošači upoznaju i naprave prve korake ka formiranju jedne ovakve grupe u Novom Sadu.

 


Sledeća strana: Održiva poljoprivreda




Organic Agriculture in Serbia At a Glance 2013
[ | 2164 Kb | 2013-01-24 12:21:52]

Organska poljoprivreda u Srbiji 2013.
[ | 2209 Kb | 2013-01-24 12:22:53]

PROIZVOĐAČI

Prodavci pijace Moj salaš

PRODAVNICA "MOJ SALAŠ"

Prodavnica

VIA PACIS PANNONIAE

Visa pacis Pannoniae
Autonomija.info