Vesti

SAOPŠTENJE ZELENE MREŽE VOJVODINE

2015-06-02 12:21:49 | Kategorija: Srpski

Ovog juna je izvesno da pijace „Moj salaš" na popularnom SPENSu neće biti ,ali će se „neko" pobrinuti da „neke" pijace bude.

Zelena mreža Vojvodine obaveštava javnost da više ne organizuje specifičnu pijacu organskih i tradicionalnih proizvoda. Ova pijaca je bila deo marketinškog koncepta „Moj salaš" i organizovana je punih deset godina , od 2004. do 2014. na platou ispred SPC „Vojvodina" od juna do septembra. Prvih pet godina radila je svakog drugog četvrtka u tom periodu , a od 2005. godine radila je svakog četvrtka od početka juna do kraja septembra. Ovo je bila prva pijaca takve vrste u Srbiji i zahvaljujući njoj Novi Sad je bio najveće distibutivno mesto organskih proizvoda u našoj državi.

Tim Zelene mreže Vojvodine radio je na edukaciji i proizvođača i potrošača i doprineli smo povećanju potrošnje organskih proizvoda na tržištu. Uz to, radili smo na promociji vojvođanskih sela, fokusirali se na promociju ženskih udruženja iz ruralne sredine Vojvodine, propagirali Poljoprivredni fakultet i njihova ogledna polja za organsku proizvodnju i tesno sarađivali sa ŠOSO „Milan Petrović" pomažući Radnom centru sa Čeneja da plasiraju proizvode svojih učenika sa posebnim potrebama.
U toku deset godina postojanja suočavali smo se sa mnogim izazovima koje smo zajednički prevazilazili. Na žalost, ima izazova koje su veliki i koje je najbolje zaobići ili sačekati bolja vremena, jer zahtevaju neracionalno trošenje vremena, znanja i ostalih resursa koji su i tako mali.
Jedan od velikih izazova u organskoj proizvodnji, a ujedno i opasnost po nju je, da mnogi misle kako je sintagma „organska poljoprivreda" u ovom momentu, žargonom rečeno „in" i da je to nova oblast za sticanje političkih poena i novca, ali i mesto za „muljanje".

Organska proizvodnja je u početku okupljala mahom entuzijaste i zaljubljenike, ali sada prolazimo kroz dečije bolesti koje je EU ostavila davno iza sebe. Da li ćemo mi u Srbiji smoći snage da ozdravimo od tih bolesti tek predstoji da se vidi. Ujedno apelujemo na udruživanje organskih proizvođača, a ne razjedinjavanje zarad kratkoročnih interesa. Organska poljoprivreda je kod nas još uvek u razvoju i sve snage treba udružiti, a planove praviti dugoročno, jer samo tako možemo da prevaziđemo probleme koji nas tek čekaju u surovom tržišnom svetu.

Zelena mreža Vojvodne

Sledeća strana: Multifunkcionalna poljoprivreda

EDUECO

Izveštaj 2017