• Očistimo Srbiju - zagadimo Venac i Frušku goru

  12. 02. 2010. | Kampanje
  Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje Republike Srbije, uz sadejstvo pokrajinskog Sekretarijata Ñ•a sport i omladinu, beočinske fabrike „Lafarž", udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa", volontera Zelene patrole, Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka i posebno NP „Fruška gora", uspelo je da naruži najlepši proplanak na Fruškoj gori, Venac, mesto gde se ukrštaju svi putevi koji vode preko ove planine. Naruženost proplanka nanesena je postavljanjem „spomenika", koji je nenamerno nazvan adekvatnim imenom: „Spomenik ljudskom nemaru". Tragajući za istorijatom postavljanja ovog spomenika došlo se do podataka da su svi akteri imali na umu veliku akciju Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu „Očistimo Srbiju" i pao je predlog da upravo ovaj „spomenik" bude „Grand Finale" dotične akcije resornog ministarstva.
  [Još]

 • Na protestu u Crvenki najavljen bojkot proizvoda firmi Panon, Vital i Carnex

  20. 03. 2009. | Kampanje
  ekološki pokret Vrbasa u saradnji sa partnerskim udruženjima i školama iz opština Bečej, Srbobran, Vrbas i Kula, organizovao je prvog dana proleća, snežnog 20.marta 2009. godine sa početkom u 12 časova protestnu manifestaciju protiv zagađivanja Velikog bačkog kanala, ispred glavne kapije špiritane Panon u Crvenki.
  [Još]

 • Izgradnja elektrane u Erdutu je neprihvatljiva

  02. 07. 2008. | Kampanje
  Izgradnja nuklearne centrale u Erdutu, u blizini Osijek (R. Hrvatska) i granice sa Srbijom za Zelenu mrežu Vojvodine je neprihvatljiva. Pridružujemo se velikom broju ekologa i ekoloških organizacija u Hrvatskoj koji se protive izgradnji nuklearne elektrane na Dunavu kraj Erduta i ističemo da nuklearna tehnologija nije tako sigurna kako je nuklearni lobisti prikazuju niti pripada održivim energijama, kako se takođe vidi. Samo od Černobilske katastrofe, 1986. godine desilo se najmanje 22 velika akcidenta u nuklearnim centralama širom sveta od kojih je u 15 slučajeva ispuštena radijacija, a u dva je došlo skoro do topljenja reaktora. 
  [Još]

 • Poziv na solidarnost - "STOP SPALIONICI OTPADA

  21. 12. 2007. | Kampanje
  "Obaveštavamo ovim putem sve građane Srbije da je predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić potipisao ugovor sa mađarskom firmom EU Logistic 2005 i porodičnom firmom D.O.O. "Daning" iz Novog Sada o gradnji spalionice sekundarnog otpada u zoni Robno transpotnog centra, uz sam Dunav, uz granicu sa Specijalnim rezervatom prirode "Gornje Podunavlje" koje je u nominaciji za Ramsarsku listu.Spalionica sa velikom halom na prostoru od 100 hektara je svega kilometar udaljena od samog naseljenog mesta Apatin. Spalionica bi prerađivala desetine tona otpada na sat te je jasno koje količine otpada treba brodovima da doplove iz Austrije i Mađarske, da bi se u Apatinu spaljivale.U mađarskim gradovima Baja i Kaloča permanentni su proteseti mađarskih građana zbog namere da se izgrade identične spalionice. Mađarska televizija beleži ove proteste.
  [Još]

 • Dolazak roda u Banat

  17. 03. 2007. | Kampanje

  U Banatu od 17. marta rode u Belom Blatu i Orlovatu

   


  [Još]

 • Ovogodišnja seča šume u Nacionalnom parku Fruška gora

  22. 02. 2007. | Kampanje

  S obzirom da je u Nacionalni parku Fruška gora u toku seča šume koja se nastavlja «po planu» i ove godine, objavljujemo fotografije seče koje je fotografisao Marko Bošković. Na informacijama i fotografijama zahvaljujemo se Marku Boškoviću.


  [Još]

 • Zelena mreža Vojvodine u Dunavskom parku

  05. 07. 2003. | Kampanje
  U subotu, 5. jula 2003. godine, „Zelena mreža Vojvodine" organizovala je u Dunavskom parku s početkom u 18 časova akciju „Očistimo Novi Sad". Aktivistima ZMV su se na akciji pridružili i Planinari Novog Sada, koji su na akciji nastavili sa sakupljanjem potpisa za prestanak seče Fruške gore. Više od tri stotine zainteresovanih građana u Dunavskom parku videlo je fotografije Gorana Dukovića - "Divlja smetlišta u gradu". 
  [Još]


Prethodna strana: Batina Sledeća strana: Suza/Sokolavac/Mirkovac