Vesti

Osnovana Ženska ruralna mreža Vojvodine

2017-01-23 21:21:48 | Kategorija: Ruralni razvoj

Osnovana Ženska ruralna mreža Vojvodine

U subotu, 22.oktobra 2016. u hotelu „Aleksandar", u Novom Sadu održan je konstitutivni sastanak Ženske ruralne mreže Vojvodine .

Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici i predstavnice sledećih organizacija: Zelena mreža Vojvodine, udruženje „Podunav", Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „ Matija Gubec", udruženje „Udahni život", udruženje „Gakovčanka", udruženje „Višnja", udruženje „Staza zdravlja", udruženje „Banstolka", udruženje „Krčedinke", udruženje „Sremački talas", Klub žena „Belo Blato", Klub žena „Vredne ruke", udruženje „Banaćanke", udruženje „Žad".

Konstitutivni sastanak su pratili: Zorica Rašković ispred TACSO,Srbija, predstavnice Hajnrih Bel Štiftunga ( Heinrich Boell Stifrung) Paola Petrić i Jelena Višnjić. Sastanku su prisustvovali Duško Medić, novinar NDNV, Čorđe Simović, novinar , internet magazin Poljoprivreda.info.

Radnom delu konstitutivnog sastanka pridružila se i Čurđa Čukić iz Građanskih inicijativa, koja je održala mali trening o formulisanju identiteta i vrednosti Ženske ruralne mreže Vojvodine.

Ukupno je bilo 33 učesnice i učesnika.

Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine je pozdravila sve učesnike i predstavila viziju, misiju i ciljeve formiranja Ženske ruralne mreže Vojvodine. Ona je istakla interese žena i mladih sa sela da aktivno učestvuju u kreiranju održive budućnosti, u kojoj žene i muškarci imaju jednake mogućnosti, kao i kreiranje boljeg okruženja za život i rad.

Ženska ruralna mreža Vojvodine osnovana je sa ciljem unapređenja položaja žena i mladih na selu. Smatra se da će žene kroz novoosnovanu mrežu lakše komunicirati sa lokalnim samoupravama i vlasti na pokrajinskom nivou, ali i republičkom nivou. Ženska ruralna mreža Vojvodine ima i cilj primene dobrih praksi, koji će doprineti ekonomskom osnaživanju žena na selu. Naročit izazov je usvajanje novih znanja kako kod žena, tako i kod mladih. Usvojen je predlog da Zelena mreža Vojvodine ima ulogu Sekretarijata čija je uloga definisana usvojenim Poslovnikom o radu.

Ispred organizacije TACSO Zorica Rašković je istakla prednost udruživanja, kako bi se lakše došlo do cilja, odnosno kasnije lakše zajedničkom pristupu fondovima, jačanju finansijske stabilnosti, istakla je zajedničke obuke, edukacije i mnoge pogodnosti koje donosi zajednički rad.

U daljem toku sastanka članovi udruženja aktivno su učestvovali u razgovoru i iznosili svoja iskustva u dosadašnjem radu.
Nevenka Čurčik iz udruženja žena „Krčedinke" je istakla da su radile na više projekata, gde se sve završavalo na dobijanju sertifikata za proizvode, ali kao glavni problem je istakla nedostatak plasmana, tako da članice udruženja „Krčedinke" vide šansu u udruživanju kao rešenju problema.

„Mi ne propuštamo ni jednu šansu! " Nevenka Čurčik , „Krčedinke"
Predstavnica Udruženja „Sremački talas" Marija Radojčić rekla je : „Kad je teško, tu je žena!" Ona u mreži vidi potencijal za plasman proizvoda, odličnu osnovu,ali i mogućnost za međusobnu podršku, održivost i mogućnost stvaranja brenda Ženska ruralna mreža Vojvodine.
Jelena Živanov iz udruženja „Žad", takođe je podržala ovo udruživanje i istakla povezivanje žena sa sela i grada.

Iz Srpskog Itebeja ispred Udruženja „Vredne ruke" Katinka Niković, je rekla da iako na selu još uvek vlada mentalitet da je ženi mesto u kući danas u Srpskom Itebeju, zahvaljujući radu udruženja nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom hrane po organskim principima. „Zajedno smo jače!" njena je poruka.

Ljiljana Gusić predstavnica udruženja „Udahni život", predstavila je rad svog udruženja, koje ima podršku dve organizacije, aktivno učestvuju na konkursima i vide šansu da se zajedno šire, međusobno sarađuju, usmeravaju, edukuju i zajedno predstavljaju na tržištu.

Iz udruženja „Višnja" Ljiljana Nedeljković je skrenula pažnju na probleme okupljanja, organizovanja,održavanja i pomoći mladima na selu. U okviru udruženja imaju ambiciju da razviju organsku proizvodnju višanja i kasnije plasiraju njihovu preradu.

Iz udruženja „Staze zdravlja" Vukosava Tešanović je obratila pažnju na potrebu partnerstva susednih sela zbog rešavanja problema. Oba udruženja iz Grgurevaca pristupila su Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem.
Anuš Šimon ispred Kluba žena „ Belo Blato", izdvojila je kao posebno vredno podizanje obrazovanja na viši nivo i uspostavljanje jednakosti žena sa muškarcima.

„Najteže u početku je bilo odvojiti žene od muževa!" - Anuš Šimon, Klub žena Belo Blato.

Istaknuta je i potreba zajedničkog delovanja radi podizanja kapaciteta u oblasti ruralnog turizma.

Deo sastanka bio je posvećen vrednostima, principima rada i stvaranju identiteta. Ovaj deo treninga na sastanku je održala Čurđa Čukić, ispred građanskih inicijativa i zajedno sa ostalim učesnicima sastanka izdvojila sledeće vrednosti koje treba da neguje buduća mreža:

 • Odnos prema životnoj sredini
 • Briga o zdravstvenoj zaštiti
 • Solidarnost
 • Ravnopravnost
 • Tolerancija
 • Saradnja među organizacijama na lokalu
 • Edukacija
 • Jednaka prava i mogućnosti
 • Poverenje
 • Fleksibilnost
 • Pravednost
 • Poštovanje tradicije
 • Podela obaveza
 • Transparentnost
 • Kultura življenja

U nastavku sastanka usvojen je Poslovnik o radu Ženske ruralne mreže Vojvodine sa dopunom člana 2. U delu 2.2.3. koji se odnosi na Tematske grupe. Usvojeno je da se doda peta Tematska grupa pod nazivom:

5. Tematska grupa - Održivost funkcionisanja i razvoj mreže

Takođe su izabrani lideri Tematskih grupa sa predlogom da svaka od članica može učestvovati u radu više tematskih grupa, u zavisnosti od potreba.

 1. Tematska grupa „Edukacija i unapređenje veština" - vodi udruženje „Žad"
 2. Tematska grupa „Saradnja sa državnim organima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou„ - vodi udruženje „Sremački talas"
 3. Tematska grupa " Proizvodi i marketing" - vodi udruženje „Banstolka"
 4. Tematska grupa „Saradnja sa drugim OCD mrežama u Srbiji, regionu i EU" - udruženje „Gakovčanka"
 5. Tematska grupa "Održivost funkcionisanja i razvoj mreže" - vodi Zelena mreža Vojvodine.

Donesena je odluka i o narednim koracima u mreži , a to su :

 1. Pitanje održivosti
 2. Sačiniti bazu podataka o svakoj od članica i ponudi koje neka od udruženja imaju. Ustanoviti kapacitet svake članice.
 3. Nakon baze podataka videti šta je članicama mreže potrebno i u tom pravcu sačiniti Godišnji plan
 4. Sačiniti plan svake od Tematskih grupa i sagledati prioritete. Planovi Tematskih grupa su ujedno i glavni godišnji plan mreže.
 5. Jačati mrežu.

Zaključak Konstitutivnog sastanka bio je da mreža mora da funkcioniše kao zajednička , vidljiva, transparentna, jer „samo ćemo tako lakše doći do cilja" prema rečima učesnica. Takođe, mora postojati jedinstvenost, solidarnost odnosno ravnomerna podela kako obaveza,


Sledeća strana: Multifunkcionalna poljoprivreda


EDUECO
EDUECO

Izveštaj 2017


[ | 128 Kb | 2018-05-24 23:35:58]

Akcioni plan za budućnost organske proizvodnje u EU


[ | 71 Kb | 2014-10-29 21:37:13]

Pannonia organica - edukacije i radionice projekta


[ | 2222 Kb | 2013-12-18 13:30:22]

Pannonia organica - promotivni flajer


[ | 2915 Kb | 2013-12-18 13:27:58]