Logo Zelena mreža Vojvodine
01/16/06

Autentični čenejski suveniri


Na inicijativu Zelene mreže Vojvodine i uz podršku MZ Čenej i Turističke organizacije Vojvodine, održan seminar o suvenirima. Ðeram u boci napunjenoj rakijom dudarom proglašen za najbolji suvenir iz Čeneja
Kategorija: Suveniri

Turizam se u Čeneju od prošle godine razvija biciklističke staze "Zelene staze Čeneja" uz pomoć nevladine organizacije Zelena mreža Vojvodine. Naime, to je prvi pilot projekat za razvoj i unapređenje zelenih/biciklističkih/pešačkih staza u Vojvodini koji je pokrenula Zelena mreža Vojvodine. Čenej je izabran zbog mnogo potencijala koje pruža u razvoju ruralnog turizma. Mesna zajednica Čenej aktivno učestvuju u ovim aktivnostima. 

Jedna od inicijativa Pilot projekta jeste obnavljanje kulture proizvodnje i prodaje suvenira. Uz pomoć Olivere Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine i stručnog konsultanta SEDP-a za turizam, održan je seminar o suvenirima - „Šta je suvenir? Kako odabrati suvenir?" na kome su prisustvovali brojni stanovnici Čeneja, predstavnici Turističke organizacije Vojvodine, ugostitelji sa Čeneja, etnolozi Muzeja grada Novog Sada, predstavnici UPIDIV-a, predstavnici novosadskih prodavnica suvenira i proizvođača suvenira i kao gosti iz Mesne zajednice Deronje. Olivera Radovanović predstavila je suvenir kao deo turističke ponude, tipologiju suvenira, tipologiju turista koji kupuju suvenire, najvažnije faktore (autentičnost i kvalitet), važnost domaće radinosti, usluge, izgleda, pakovanja i mesta prodavanja i probleme uz primere iz zemlje i inostranstva. 

Učesnici su izabrali 5 potencijalnih autentičnih čenejskih suvenira koji ili već postoje ili ih je moguće proizvesti: Flaša sa rakijom dudarom u koju je umetnut ručno napravljen drveni đeram, predmete od keramike, vezene upotrebne predmete (peškiri, kuvarice), licidersko srce sa natpisom „Čenej" i drvene vojvođanske klompe. Kao simbol Čeneja odabran je stari dud, a maskota Čeneja biće „Čenejac - Lala u avionu" . Ponuda hrane sa Čeneja je velika i odlučeno je da se napravi poseban mali kuvar sa receptima kao što su: krofne, vanil krancle, bundevara, paprikaš sa domaćim rezancima, čobanska tarana, kompletan nedeljni ručak i još mnoge druge bačke đakonije. Za najbolji suvenir izabrana je pomenuta flaša rakije dudare koja umesto broda u boci ima naš vojvođanski đeram. Najgori suvenir nije nađen u Čeneju, ali je pronađen u Novom Sadu. To je prazna flaša viskija Balantine sa apliciranom plastikom koja imitira drvo i na njoj je oslikan Sv. Sava. 

Na seminaru je istaknut i značaj suvenira za lokalno stanovništvo i sam grad Novi Sad, za otvaranje novih poslovnih mogućnosti i radnih mesta i, naravno, u ogromnoj meri, za turističku ponudu Novog Sada i Čeneja. 

Ovaj seminar, ali i prethodno održani seminar o „Revitalizaciji javnog prostora u turističke svrhe", ukazao je na značaj pijace kao centralne lokacije u jednom selu i gradu koja bi morala da izgleda autentično i lepo, ali i da ponudi autentične proizvode iz Vojvodine. Zaključeno je da je potrebno napraviti dugoročnu Strategiju razvoja suvenirske ponude na Čeneju. 

Aktivnosti Zelene mreže na razvoju turističke ponude Čeneja nastavljaju se novim seminarima kao i brojnim drugom novim akcijama o kojima će javnost redovno biti informisana. 

Proizvođači

Prodavnica

Via pacis Pannoniae

Autonomija.info

© Copyright 2002-2009 - Zelena Mreža Vojvodine