Logo Zelena mreža Vojvodine

Održiva poljoprivreda

Alat za procenu troškova proizvodnje


U cilju podsticanja planiranja u poljoprivrednoj proizvodnji, praćenja uspešnosti proizvodnji, određivanja troškova proizvodnji i ostvarenog profita po kulturi, Zelena mreža Vojvodine je prevela i uredila kalkulaciju proizvodnje razvijenu na Univerzitetu u Arizoni: Procena troškova proizvodnje koju možete preuzeti u exel formatu.

Kategorija: Održiva poljoprivreda

Kalkulacija proizvodnje sadrži dve tabele koje sadrže detalje proizvodnje i troškove proizvodnje; u Tabeli A: Račun prihoda i operacionih troškova sumiraju se prihodi i operacioni troškovi, a u Tabeli B: Alocirani troškovi vlasništva sumiraju se alocirani troškovi poreza na imovinu i drugi dodatni troškovi, a kao rezultat unetih podataka generiše se ostvareni profit proizvodnje.

Obe tabele se popunjavaju isključivo u naznačenim poljima, dok se sume, prihodi i povraćaj automaski generišu. U prvom redu prve tabele, u delu ozančenom kao Planirani prihod, unose se podaci o očekivanom prihodu, zasnovani na proseku prošlogodišnjih prihoda tj. prodatoj količini proizvoda po određenoj prosečnoj ceni. Taj podatak se, dalje, upoređuje sa unetim troškovima i u svakom momentu imate pregled preostalog planiranog budžeta proizvodnje.

Ukoliko budete koristili ovaj model planiranja proizvodnje i za nekoliko godina sačuvate arhivu, lako ćete biti u stanju predvideti sve planirane troškove proizvodnje i da analizirate ključne faktore uspešnosti svojih proizvodnji.

Ovde možete preuzeti dokument: PROCENA TROŠKOVA PROIZVODNJE.



Vesti u ovoj sekciji

© Copyright 2002-2012 - Zelena Mreža Vojvodine