Logo Zelena mreža Vojvodine

Održiva poljoprivreda Održiva poljoprivreda

Započeta je KAMPANJA ZA PROMOCIJU ORGANSKE POLJOPRIVREDE - ORGANSKA POLJOPRIVREDA. DOBRA ZA TEBE, DOBRA ZA PRIRODU!


Danas, 1. juna 2010. godine, na konferenciji uoči otvaranja nove sezone PIJACE "MOJ SALAŠ", održanoj u 11 časova u sali 10 Skupštine grada Novog Sada u Žarka Zrenjanina 2 u Novom Sadu započeta je KAMPANJA ZA PROMOCIJU ORGANSKE POLJOPRIVREDE "ORGANSKA POLJOPRIVREDA. DOBRA ZA TEBE, DOBRA ZA PRIRODU!"

Ovu kampanju udruženim snagama zajedno organizuju Zelena mreža Vojvodine, Grad Novi Sad i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ).

Kategorija: Pijaca Moj salaš

Učesnici konferencije gospodin Marko Narančić, član gradskog veća za privredu, g. Tomislav Knežević, zamenik vođe projekta u Nemačkoj organizaciji za tehničku saradnju GTZ, prof. dr Branka Lazić, ekspertkinja za organsku poljoprivredu, Zelena mreža Vojvodine i gospođa Olivera Radovanović, predsednica Upravnog odbora Zelene mreže Vojvodine prisutnim novinarima objasnili su ciljeve kampanje okrenute potrošačima i namere da se ove godine na Pijaci "Moj salaš" potrošači upoznaju sa svim prednostima organske hrane koja povoljno utiče na zdravlje ljudi i prirode.

Zelena mreža Vojvodine već sedam godina organizuje pijacu organske i tradicionalne poljoprivredne proizvodnje - Pijacu "Moj salaš". Pijaca od svog početka 25. Juna 2004. godine održava se, četvrtkom, na javnom prostoru ispred Sportskog i poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu. Njen cilj je podrška sertifikovanim organskim proizvođičama, malim poljoprivrednim proizvođačima - salašarima, kao i proizvođačima nepoljoprivrednih proizvoda (gde su proizvođači uglavnom žene) da na adekvatan način nađi mesto na domaćem tržištu, da direktno prezentuju svoje proizvode, plasiraju ih i nađu put do potrošača.

Pored organizacije Pijace, Zelena mreže Vojvodine povremeno organizuje i edukacije i zahvaljujući tome danas imamo jaku zajednicu od 30 organskih proizvođača i salašara.

Prethodnih godina praksa je bila da se Pijaca održava svakog drugog četvrtka, ali od ove godine, na zahtev potrošača i izlagača, Pijaca će se održavati svakog četvrtka u periodu od 03. juna do 30. septembra s pauzom u vreme najvećih vrućina (od 15. jula do 19.avgusta). Dakle, datumi održavanja ovogodišnjih manifestacija su: 10., 17., 24. jun, 10., 08., 15. jul, 19., 26. avgust i 02., 09., 16., 23., 30. septembar.

Na svakoj pojedinačnoj pijaci biće predstavljeni specijalni gosti koji će biti birani u saglasnosti sa njihovom važnošću za razvoj organske poljoprivrede. Na prvoj ovogodišnjoj manifestaciji, koja će biti održana 10. juna građanima će svoj rad predstaviti Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede Serbia organica, a već sledeće nedelje 17. juna, gost Pijace biće Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu koji će predstaviti studijske programe i posebno novi smer za organsku poljoprivredu koji je od nedavno uvršten na osnovne akademske studije Poljoprivrednog fakulteta.

Ove godine Pijaca okuplja organske i tradicionalne poljoprivrednike iz Ledinaca, Čeneja, Bačkog Gradišta, Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Zrenjanina, Ljutova, Oroma, Sremske Kamenice, Kucure, Bačkog Jarka, Beograda, Apatina, Budisave, Ade, Kisača i Temerina.

Ove sezone uz pomoć Nemačke organizacije za tehničku saradnju GTZ štampana je brošura i plakat Pijace "Moj salaš".

"Zbog vremenskih uslova i nemogućnosti proizvođača zbog obilnih pljuskova da pripreme svoje proizvode za Pijacu „Moj salaš" otvaranje pijačne sezone u 2010. godini odlaže se za nedelju dana - za četvrtak 10. juna 2010. godine", rečeno je danas na Konferenciji.



Vesti u ovoj sekciji

© Copyright 2002-2011 - Zelena Mreža Vojvodine